12 steg som strukturerar upp jobb och privatliv

Känslan när man gjort allt på To Do listan!

Man är liksom lite lycklig, lite euforisk och jag går runt med ett nöjt leende på läpparna när jag ser alla de där rutorna ifyllda med min röda penna. Rödmarkerade för att de är klara.
Den känslan!

Jag har en låååång att göra-lista. Så lång att det känns som om den aldrig tar slut.
För några år sedan hade jag ingen struktur, ingen ordning. Ingen organisation och ärligt talat så föll en hel del grejer mellan stolarna. Det är lätt att känna sig överväldigad och man vet inte ens i vilken ände man ska börja ens.

Det brukade oftast sluta med att jag gjorde allt i absolut sista sekunden eftersom jag bara fokuserade på att släcka bränder, att lösa de uppgifterna som helst skulle gjorts igår och stressnivån var skyhög.
Tills jag insåg att om jag ska driva ett hållbart företag måste jag organisera mig.

Vad behöver jag göra, när, hur, hur lång tid tar det, vad behöver jag göra innan och efter?

Jag har provat flera sätt att organisera upp saker och ting, men jag lyckades aldrig hitta just det där som jag behövde.
Så en dag så satte jag mig helt enkelt ner med papper och penna, jag skrev ner de problem jag hade, identifierade frågor och försökte lösa problemen på olika sätt.

Det finns ingen universallösning som funkar för precis alla företag eller allas privatliv, men här vill jag dela med mig av mina bästa tips på hur just jag gjorde för att få struktur, både i jobbet/företaget och privat:

12 steg till att strukturera upp företag/jobb/privatliv:

1 Börja med att skriv ner allt du gör. Jag började skriva upp vartenda moment direkt på morgonen, allt ifrån frukost, klä på mig, sminka mig. Varenda liten grej just för att få en översikt, att få koll på mina dagliga rutiner både privat och i företaget.

2 Ta tid på varenda liten grej du gör. Har du olika saker att göra olika dagar, se till att mäta hur lång tid alla arbetsmoment tar. Nu vet jag exakt hur lång tid det tar för mig att sminka mig, att redigera en bild, att fakturera etc. När du vet hur lång tid allt tar kan du lättare planera in både alla uppgifter i ditt jobb och även planera in tid för privatlivet, både roliga sociala grejer som att handla mat eller köra ungarna till fotbollen.

3 Gör ett workflow-schema, gärna så detaljerat som möjligt och i kronologisk ordning. Till en början föreslår jag att du gör det på papper, sen när du kommer in i det så finns det flera bra appar för detta. Du kan ha flera workflow-scheman för olika saker. Jag har olika workflow för när jag fotograferar bröllop och för att fotografera företagsporträtt. De är helt olika kunder med olika behov och därmed olika moment. Att ha ett workflow-schema är som att ha ett recept för olika maträtter, där står det vad du ska göra, hur, vad du behöver, hur lång tid det ska koka etc. När du har gjort den rätten tillräckligt många gånger kan du den utantill och det är så med workflow-scheman också, efter ett tag har du fått in det i ryggmärgen.

4 Kolla på tiderna du skrivit upp på de olika momenten (se steg 2), skriv in i schemat hur lång tid varje moment bör ta. Glöm inte att räkna med exempelvis transportsträcka och sånt smått som man inte tänker på men som ändå tar lite tid. Självklart kan det variera lite beroende på omfattning och situation, men skriv ner en ungefärlig snitt-tid.

5 Gör sedan en lista på allt du har att göra nu. Allt. Precis varenda grej. Du kan skriva ner allt du har att göra på jobbet, telefonsamtal du måste ringa, att du måste boka in rörmokaren, köpa planteringsjord, skicka offerter etc.

6 Ta ett nytt papper och rita upp flera kolumner. Räcker inte pappret till så ta ett papper till. Skriv ner olika kategorier, en i varje kolumn. Jag som är fotograf har t.e.x. Redigering, Fakturering, Produkter etc. sedan har jag också Bråttom, Planera in, Borde, Drömmar. För jag har framtidsplaner jag vill påminnas om ofta. Eftersom jag är egenföretagare flyter ofta saker ihop så jag har också privata saker som barnens aktiviteter, fikadejt med en kompis, och också sysslor i hemmet har en egen kategori.

7 Skriv nu in allt från din att göra-lista i respektive kategori. Du behöver inte skriva fint eller i den ordning saker ska göras, utan nu gäller det bara att sortera in allt i olika kategorier så du får en överblick över vad som behövs göras och du kommer att prioritera de olika uppgifterna senare.

8 Sedan gör du en långsiktig planering. Jag kallar det här för min tomteverkstad eftersom alla momenten ska rulla som på räls, allt ska flyta på utan större avbrott och utan någon onödig stress. Eftersom jag gillar papper och penna så har jag min analoga kalender (en bullet journal, men mer om det i ett annat inlägg). Jag gillar att ha den uppslagen bredvid mig när jag jobbar för då får jag större överblick över vad jag gjort, vad jag ska göra nu och hur jag ska planera in den närmaste tiden.
Om jag vet de exakta momenten i ett jobb och hur lång tid de tar, då kan jag också lägga ut alla arbetsmomenten i en tidslinje och kan lättare matcha ihop flera jobb samtidigt, som en dragkedja. Så när ett moment i ena jobbet är klart och jag kanske väntar på feedback från en kund, då schemalägger jag att nästa moment ska påbörjas efter tre dagar eller tre veckor, och under tiden jobbar jag med andra moment i andra jobb. Precis som när man drar igen en dragkedja.

9 Nästa steg är att sätta ut allt på din att göra-lista i din kalender. Börja med sådant du har en fast tid för, exempelvis att du betalar räkningarna den 28 varje månad. Då står det i din kalender varje månad den 28 att nu är det dags att betala räkningar. Eller att du ska fakturera den 10 varje månad. I min kalender har jag avsatt varje fredag förmiddag till bokföring. Det är så tråkigt så att klockorna stannar, men när man är klar med det så är det nästan helg!
Om jag vet att jag har ett visst leveransdatum för något så skriver jag upp det i kalendern, för annars är det så lätt hänt att jag glömmer bort det eller att det kommer något emellan.

10 Nu är det dags att planera upp den kommande veckan. Nu är det dags att börja prioritera vad som är superbråttom, bråttom, bra om det blir klart i veckan etc. Jag skriver en lös planering för veckan, exempelvis om jag har tio redigeringsjobb, då skriver jag redigering på torsdag mellan kl 8-10, och på torsdag morgon så tar jag det redigeringsjobbet som står på tur. Jag brukar lägga in det först som jag vet tar mest energi, det som jag drar mig lite för, på morgonen. Så får jag göra roliga saker efter lunch, för då är jag lite tröttare och har lättare för att hitta på dåliga ursäkter så jag slipper göra något jag tycker är lite tråkigt.
Rutinmässiga saker ska också in i veckoplaneringen.
Exempelvis att jag tränar varje morgon, jag skriver upp det varje dag och kryssar för det när det är klart. När jag kommer hem äter jag frukost och läser mina mail. Rutiner är superviktigt i att strukturera upp både sig själv och sitt företag.

11 Till sist planerar du upp kommande dag. Ibland gör jag det på kvällen innan och ibland gör jag det direkt på morgonen. Jag har avsatt en kvart till att planera dagen, så den kvarten kan jag ta det sista jag gör dagen innan eller på morgonen den dag det gäller.
Nu detaljplanerar jag vad jag ska göra under dagen. Oftast skriver jag inte någon exakt tid när saker ska göras utan jag skriver dem i kronologisk ordning. Jag sitter ofta hemma och jobbar så då skriver jag också in om jag behöver lägga in en tvätt etc. Om jag har mycket att göra så skriver jag även klockslag, och jag sätter då alarm på alla olika moment under dagen, så alarmet på min telefon berättar att nu är det dags att packa ihop och åka till en kund, eller nu är det lunch etc.

MEN… Det är alldeles för lätt att fylla på med för många uppgifter på en dag, så titta på din lista med hur lång tid olika moment tar och designa din dag så den går ihop tidsmässigt. Du kommer bara känna dig misslyckad om du skrivit upp för många uppgifter och inte hinner med allt du tänkt dig, så planera din dag realistiskt!

Jag brukar planera in max tre större uppgifter och resten mindre uppgifter. Om jag får tid över så kan jag alltid gå till den stora att göra-listan med alla kategorier och välja ut fler uppgifter att slutföra.

12 Bonustips, gör en liten ruta framför uppgiften så att när du är klar med den så får du markera i rutan att den är gjord! Och det är som en slags belöning, att se de där röda rutorna fyllas på. Det motiverar mig dessutom att göra fler uppgifter, bara för att få markera att den är klar! För man känner sig så jäkla duktig när man är färdig med en grej, spelar ingen roll hur stor eller liten uppgiften är!

Som ett exempel så såg min planering för igår ut såhär;

06.05 Åka och träna
08.15 Hemma packa om inför möte
Kolla mailen (30 min)
9.00 -10.00 Möte
10.30 Hämta grejer i studion (20 min)
11.15 Möta florist och modell för en produktfotografering Ulriksdals slott
11.45 – 14.00 Fotografera
14.00 Klar med fotografering och åka hemåt (40 min)
14.45 Ärenden i centrum;
Hämta paket på posten (15 min)
Köpa ramar (15 min)
Köpa häftklamrar (10 min)
Köpa maskindiskmedel ( 5 min)
Fylla på olja i bilen (5 min)
Tanka (10 min)
16.00 Hemma igen
Importera bilderna från dagens fotografering (30 min)
Organisera och sortera bilderna (30 min)

Efter att min arbetsdag är slut så brukar jag skriva upp saker som ska göras hemma. Jag skriver upp så mycket jag kan på min dagliga lista, dels för att få koll på allt och dels för att när jag är klar med en uppgift (och det här är min favorit) kan sätta en liten markering framför uppgiften att den är klar, hurra!

Det bästa av allt är också att jag har inte bara mer struktur i både företaget och privatlivet, jag har också frigjort massor av tid, den tid som förut gick åt att göra ett moment, tappa bort mig och behöva göra om det. Eller missa något så jag måste börja om från början. Nu har jag mer tid till familj, vänner, läsa en bok…

0 Read More

40 Date night tips

Ett av de bästa tipsen jag fick när jag själv gifte mig är att göra allt jag kan (eller VI ska göra allt vi kan), för att hålla äktenskapet vid liv. Det behöver underhållas som vilken bil eller trädgård som helst. För att fortsätta använda trädgårdsliknelsen så behöver man rensa bort ogräs för att de vackra blommorna ska få syre och näring att växa.

Vi träffades år 2000. Hånglade på nyårsafton 1999/2000 och sedan tog det ett tag med sporadiskt “springa-in -i-varandra-på-krogen” innan vi började dejta på riktigt efter sommaren. Det är alltså 19 år sedan nu och jag blir själv förvånad över hur länge vi hängt ihop, och ändå ser jag oss vara tillsammans i många år till!

Det är säkert många små saker som bidragit till detta, förutom att vi har samma humor, ungefär samma intressen, gillar samma filmer, samma mat, inte alls samma musik och när jag tänker efter så är det en hel del där vi tycker olika. Men då kompletterar vi varandra istället och låter den andre få utrymme att vara sig själv.

Plus att vi dejtar ibland. Det behöver inte vara något avancerat, det kan räcka med något litet, men att man gör något och upplever något tillsammans gör att man uppskattar varandra på ett nytt sätt varje gång!

Så jag tänkte dela med mig av mina 40 bästa tips på dejt-night aktiviteter;

 1. Det mest uppenbara, gå ut på resturang – utan kids!
 2. Packa med frukost eller lunch och åk ut i skogen eller till en strand. Spelar ingen roll vilken årstid det är. Mitt i vintern kan man ta med sig en termos med något varmt och en engångsgrill att grilla korv. Poängen är att få lite tid tillsammans utanför hemmet.
 3. Projektera något som ska göras i hemmet. Exempelvis, ska ni måla om i ett rum? Förbered med allt som behövs, men lägg till en romantisk hemmamiddag och duka upp som Lady och Lufsen i det rum ni målar i. Lite annorlunda känsla att inte sitta på den vanliga matplatsen.
 4. Gå på bio, behövs ingen närmare förklaring där heller
 5. Ta en långlunch tillsammans mitt i veckan
 6. Testa en ny aktivitet tillsammans med middag, exempelvis boule, biljard, bowling, gocart, minigolf etc.
 7. Gå till en spelhall. Ja, det är inte ofta man gör sånt nu när alla spel finns online, men det är en rolig grej att spela ett spel i en arkadhall och testa de olika spelen.
 8. Gå till en nöjespark, Gröna Lund, Liseberg etc.
 9. Gå på en konsert tillsammans. Varför inte gå och kolla på ett band ingen av er känner till sedan tidigare! Googla inte innan vad det är för något, utan bli överraskade tillsammans! Det kan bli grymt bra eller riktigt dåligt, men oavsett vilket en rolig grej!
 10. Ta en sightseeing-tur på segway
 11. Gå på ett museum! Min personliga favorit är såklart Fotografiska i Stockholm, men det finns många bra och intressanta museum över hela landet!
 12. Åk ut på en tur med bilen. På Nya Zeeland har de ett uttryck, “tikki-tour”, när man kör en omväg för att man kanske var lite tidig till ett ev. möte. Att bara åka runt helt planlöst och kolla på hus, natur eller ett område man aldrig varit i förut är riktigt kul!
 13. Spela brädspel. Det är extra roligt att spela brädspel eftersom man samtidigt umgås och pratar över kanske ett glas vin. Supermysigt!
 14. Gå till ett mysigt café och ta en fika.
 15. Sjung karaoke. Det är sjukt roligt att göra bort sig eller att få glänsa!
 16. Kolla upp exempelvis tolv restauranger ni skulle vilja prova och gå ut och ät på ett nytt ställe en gång i månaden under ett helt år.
 17. Paddla kanot. Oväntat roligt och om man vill och det är fint väder kan man ta med grejer att övernatta på vägen och sova under stjärnorna.
 18. Gör middag tillsammans. Planera allt från recept till att göra allt tillsammans.
 19. Gå på en dubbeldejt med vänner.
 20. Gå och se en film på en utomhusbio, eller en drive-in bio.
 21. Gå till en glassbar och välj den absolut godaste glassen.
 22. Åk till badhuset, kanske finns det ett roligt äventyrsbad i närheten? Mitt favoritbad är Kokpunkten i Västerås, där har man roligt oavsett hur gammal man är!
 23. Hälsa på en vän eller familjemedlem ni inte träffat på länge.
 24. Gå till biblioteket.
 25. Shoppa tillsammans. Det behöver inte vara tråkigt för den ena, engagera er i varandras shopping och ta en fika mitt i shoppingen.
 26. Fler saker att göra är frisbee golf, hoppa på studsmattor (exempelvis Bounce i Sthlm),
 27. Gå och se en stand up comedy.
 28. Skriv romantiska lappar till varandra varje dag i en vecka och göm dem där den andre garanterat hittar dem.
 29. Ta en båt-tur. Vi har många sjöar och vatten i Sverige och på de flesta ställen finns möjlighet till en båt-tur.
 30. Ut och cykla tillsammans.
 31. Ta en kurs tillsammans, kanske i matlagning, klä om möbler, dreja, eller varför inte någon språkkurs?
 32. Åk vilse. Har man tid och vill uppleva något spännande tillsammans, ta en buss, tunnelbana eller spårvagn utan att veta vart den går och åk ut på äventyr. Vem vet vart ni kommer att hamna eller vilka äventyr ni hittar?
 33. Se en teater/opera/ballett/cirkus eller show.
 34. Gå på en mässa. Det finns många roliga mässor, öl och vin mässa, båtmässa, hem och villa mässa, antikmässa, bilmässa förutom såklart bröllopsmässa!
 35. Bjud hem vänner, dela in dem i tre lag och varje lag har varsin uppgift, ett lag gör förrätt, ett lag gör huvudrätt och ett lag gör efterrätt. Ett roligt sätt att umgås på!
 36. Träna tillsammans.
 37. Gör utmaningen escape room tillsammans! Googla vart närmaste sådant finns! Superkul och man lär sig mycket om varandra och att samarbeta också!
 38. Dröm en kväll tillsammans. Dela era drömmar, berätta om vad ni vill göra och om ni har någon bucket list. Bestäm er för att förverkliga en dröm och börja planera för hur det ska gå till.
 39. Gör en krogrunda fast med mat; ät förrätt på ett ställe, huvudrätt på ett annat ställe och efterrätt på ett tredje ställe.
 40. Åk på en weekendresa tillsammans. Underbart att uppleva ett nytt ställe och skapa fina minnen tillsammans!

0 Read More

BOUDOIR | Fotografering Möhippa

Våren är tid för möhippa…

Jag älskar att fotografera boudoir som en aktivitet på en möhippa. Det är så många positiva saker med att göra just en sådan fotografering på sin möhippa. Det är ju en fantastisk ego-boost för den blivande bruden, och vem vill inte känna sig som sitt absolut vackraste jag på sin möhippa (och självklart lika vacker på sin bröllopsdag!)!

Ofta vet inte bruden om vad som ska hända, så om brudtärnorna har bokat ett hotellrum eller är i någons hem så kommer jag dit och knackar på dörren. Ibland kommer hela möhippegänget till min studio och det är först när de står vid dörren som hon får veta vad som kommer att hända!

En del undrar om den blivande bruden inte blir orolig och inte vill bli fotograferad, men det är ju den blivande brudens bästa vänner som har ordnat hela den här dagen för henne, så de vet ju precis vad bruden gillar och inte gillar. Så jag har aldrig varit med om att den blivande bruden inte har uppskattat det, tvärtom, hon blir glad att hennes vänner känner henne så väl att de vet precis vad hon skulle vilja göra och önskar sig!

Alla får vara med och välja outfits och dricka lite skumpa, men vid själva fotograferingen så får ingen titta på. Hela gänget får gärna sitta i rummet bredvid, men vi vill inte ha publik när vi fotograferar, för det här är “a safe spot”, och där ska man kunna uttrycka sig och vara precis den man vill, och det kan kännas hämmande att ens kompisar tittar på en när man blir fotograferad. Och jag vill att vi ska få en riktigt bra kontakt, för då blir bilderna helt fantastiska!

Och jo, det fina med en boudoir fotografering som en aktivitet på sin möhippa är ju att morgongåvan är fixad! 🙂

0 Read More

Bröllopsfotograf | Högberga gård

Tove & Christian

Ibland har man flera platser som betyder mycket för en. Till exempel när Tove och Christian gifte sig ville de väldigt gärna ta porträtten på Millesgården eftersom där promenerade de en hel del när de började dejta! Så självklart gick vi till deras favoritplatser och tog lite bilder på både dem och deras brudtärnor och marskalkar.

Sedan åkte vi till Högberga gård som ligger inte alls långt därifrån. De hade en vacker utomhusceremoni och middag och fest inne i huset. Och vilken tur att vi hade sådant fint väder, för det var verkligen en helt underbar dag där gästerna bjöds på popcorn och mousserande vin efter vigseln.

Högberga gård är så fint med så många fina platser att fotografera på precis i närheten, och den har ju en helt fantastisk utsikt över Stockholm och frihamnen. En helt ljuvlig dag! 

0 Read More

BOUDOIR | Skamlös & Feminin

Jag kan inte sluta bli fascinerad av hur fantastiska våra kroppar faktiskt är!

De flesta kvinnor jag fotograferar har en historia att berätta. Många ska gifta sig och vill ge bilder till sin blivande som morgongåva. Några har fyllt år och vill fira med en ego-boost, eller har avslutat ett förhållande där hon inte mådde bra utan fick utstå mycket skit och vill ta tillbaka sig själv med hjälp av en fotografering. Eller de som har fött sex barn och vars mage har en vacker karta av stretchmärken. Någon har kanske haft en sjukdom, någon har kämpat och vunnit mot cancer-monstret. Kvinnor som kommer till mig och undrar, kan man vara kvinnlig och sexig utan ett bröst? Vart sitter egentligen sexigheten?

Det finns lika många historier att berätta…

…som det finns kvinnor och oavsett om man vill berätta den eller inte så är det här en vacker terapi-session för en själv. Ja, det låter nog lite udda, för det handlar väl bara om att få fina bilder på sig själv?

Mjo, fast det är liksom mer som en bonus, som en bi-effekt av att våga göra en boudoir fotografering. Att våga släppa loss och släppa ut sitt inre jag i en trygg miljö där det inte finns någon som dömer en, där man inte behöver rätta sig efter vad man tror att andra tycker, där man får vara sig själv utan att skämmas.

Skamlös & feminin!

0 Read More

Vad är en Boudoir fotografering?

Jag har precis lanserat mitt nya koncept, Boudoir fotografering.

Vad är då skillnaden mellan det gamla och vad är egentligen boudoir fotografering, undrar du?

Såhär, jag har fotograferat boudoir sedan 2012, och att göra en sådan fotografering är en helt fantastisk ego-boost att göra för sig själv. För man gör en sådan fotografering för sig själv, ingen annan. Visst, man kan ge bilderna som present till någon som exempelvis födelsedagspresent eller morgongåva när man gifter sig, men själva fotograferingen, själva upplevelsen, den gör man bara för sin egen skull!

Flicka ligger i säng med svarta spets underkläder vid en boudoirfotografering

Det finns många namn på det, boudoir, secret box, private gift, morgongåve-fotografering etc.

Kort förklarat är det en fotografering där vi tar sensuella, sexiga bilder på dig. Med så mycket eller lite kläder du känner dig bekväm med. Innan jag lanserade mitt nya koncept fick mina kunder ta med sig de kläder de vill fotograferas i och så har vi hyrt ett hotellrum där vi fotograferar.
I mitt nya koncept så har jag börjat använda en hel del rekvisita och köpt in en ny garderob med kimonos, spetsbodys, riktigt högklackade sexiga skor, skira tyger och lite annat smått och gott. Tanken med det är att man ska våga leka lite, våga gå lite utanför sin comfort-zone eller helt enkelt testa de där skyhöga klackarna som man aldrig skulle ha användning för annars!

Jag jobbar mycket med olika koncept, olika idéer och innan fotograferingen så får alla svara på ett frågeformulär som jag sedan använder för att designa just din unika fotografering. Jag har numera en underbar studio där jag fotograferar och kan bygga upp olika miljöer beroende på vilken stil och vilket koncept kunden önskar.

Jag försöker hela tiden utmana mig och utvecklas och hitta nya bilder och nya idéer. Till exempel så har jag länge letat efter en specifik bakgrund, jag hittade aldrig någon som var precis så som jag ville ha den, så till slut tog jag saken i egna händer och målade en bakgrund själv. Den är annorlunda och så gudomligt fin, är så himla kär i den! Och det finns garanterat ingen annan som har en likadan. För det är viktigt för mig, att alla mina kunder får en unik bild och en unik upplevelse hos mig.

Det som är så spännande med att fotografera boudoir är alla fantastiska kvinnor jag möter och det bästa jag vet är att få plocka fram gudinnan som alla har inom sig! Genom hela livet har vi kvinnor blivit matade med vad som är vackert, vi jämför oss själva med modellerna i tidningar och det är svårt att få tyst på den där rösten i huvudet som säger att man inte duger! Istället vill jag ge  alla kvinnor chansen att se sig själva i ett nytt ljus, att se hur vackra de verkligen är! För de som kommer till mig och blir fotograferade är allt ifrån sexbarns-mamman som vill återupptäcka sig själv, möhippe-gänget, bästa kompisarna eller en kvinna som ville fira att hon fyllt sextio! Och varenda en rockade sin fotografering!
Det är en helt fantastisk känsla att få vara delaktig i att lyfta någons självkänsla, att se dem upptäcka sin kvinnlighet, sitt sexiga jag!

Det är precis det som är en boudoir fotografering! Att när mina kunder går ut från min studio så känner de sig vackra, självsäkra, snygga och sexiga. Allt det där som resten av världen redan vet! 

flicka i svarta spets underkläder korsett som duschar vid en boudoir fotografering i stockholm

0 Read More

Bröllopsfotograf | Marstrand

Vissa platser är bara så vackra att de tar andan ur en! Hela ön Marstrand är en sådan plats. Det är liksom semesterkänsla året om! Och Societetshuset i Marstrand har de mest ah-maaazing ljuskronorna och en balsal du verkligen kan ställa till med en rejäl fest i!

Och det gjorde Karin och Jay på sin bröllopsdag! En fest som nästan lyfte taket!

Det var en sådan där dag som började som en typisk svensk sommardag, lite småblåsigt och lite småregnigt. Medan Karin gjorde sig i ordning på hotellet gick Jay ut och åt lunch med killarna. De möttes för första gången den här dagen vid altaret, och de blickarna de gav varandra…

Talen var så genomtänkta och roliga att det är svårt att inte få ont i kinderna av allt skratt den kvällen. Framåt kvällen fick vi en helt magisk solnedgång och vi passade på att smita ut en liten stund. Karin och Jay bjöd även ut alla gästerna att njuta av solnedgången  medan vi tog lite bilder och det blev en helt underbar kväll.

När väl bandet satte igång att spela var det inte många som kunde låta bli att dansa och festen fortsatte långt inpå småtimmarna. En fest man inte glömmer i första taget!

Marstrand Bröllop Marstrand livboj och segelbåt regnig dag män i frack och gula regnkläder skåla i öl ett gäng killar firar brudgummens bröllopsdag brud klär på sig sin brudklänning brud klär på sig sin brudklänning brud klär på sig sin brudklänning Blivande brud klär på sig sin bröllopsklänning i Marstrand brud klär på sig sin brudklänning brud klär på sig sin brudklänning Bröllop i Marstrand rosor som klättrar mot vägg Bröllop i Marstrand, kyrka och rosor i trädgård Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Kramkalas efter vigsel i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering vigsel fira bröllop i Marstrand kyrka Bröllopsfotografering av brudpar Brudpar porträtt brud porträtt vid bröllopsfotografering Bröllopsfotografering av brudpar Bröllopsfotografering av brudpar och brudtärnor som har ljusrosa tärnklänningar på sig Bröllopsfotografering av brudpar och brudföljet Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i MarstrandSocietetshuset i Marstrand bröllopsfotografering festmiddag Societetshuset i Marstrand bröllopsfotografering festmiddag Societetshuset i Marstrand bröllopsfotografering festmiddag Societetshuset i Marstrand bröllopsfotografering festmiddag Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i Marstrand Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i Marstrand Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i Marstrand Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i Marstrand Bröllopsfotografering i solnedgången med ett nygift brudpar Bröllopsfotografering i solnedgången med ett nygift brudpar Solnedgång bröllopsfotografering brudpar Bröllopsfotografering i solnedgången med ett nygift brudpar Solnedgång i Marstrand med en båt Societetshuset i Marstrand bröllopsfotografering festmiddag Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i Marstrand Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i Marstrand Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i Marstrand Bröllopsfotografering med fest i societetshuset i Marstrand Societetshuset i Marstrand bröllopsfotografering festmiddag Societetshuset i Marstrand bröllopsfotografering festmiddag

0 Read More

Bröllopsfotograf | Säby Säteri

Bröllopsfotografering på Säby Säteri, strax utanför Stockholm

Sommaren 2018, minns ni? Det var den varmaste sommaren på över 260 år. Och en av de långa varma sommardagarna gifte sig Charlotte och Johan på Säby Säteri. Det var en helt perfekt dag även om det blåste lite så ballongerna for åt lite alla möjliga håll, men det var väl ungefär det enda som inte blev som planerat den här dagen.

En underbar dag där alla ens favoritpersoner delade en av de största dagarna i livet, och avslutades med en grym fest, kan man önska sig mer?

säby säteri ingarö bröllop skor, parfym detaljer inbjudningakort till bröllop och vigselring brud och hennes morbruden klär på sig sin brudklänning Bröllop brud håller i parfymflaskablivande brud gör sig i ordning porträttbrudgum och best man sitter på trappan och skålar i öl brudgummen klär på sig brudgum håller i corsage knapphålsblomma bröllop first look när brud och brudgum får se varandra för första gången brudparet minglar med brudtärnor och best men på bröllopsdagen brudfölje skålar i champagne på säby säteri bruden målar på läppstift på sin bröllopsdag innan vigsel vigsel i ingarö kyrka vigsel i ingarö kyrka vigsel i ingarö kyrka vigsel i ingarö kyrka vigsel i ingarö kyrka ingarö kyrka första kyssen i ingarö kyrka ingarö kyrka ett nygift brudpar kommer ut ur kyrkan bröllop kramkalas efter vigsel vid ingarö kyrka brudbukett bröllopsfotografering porträtt ett brudpar nygift brudpar händer med vigselringar brudpar tar bröllopsfoto bröllopsfoto porträtt brud och brudgum bröllopsfotografering ett brudpar tar sitt bröllopsfoto brudbukett och ett brudpar som håller händerna bröllopsfoto porträtt brud och brudgum brudpar bröllopsfoto familj Brudtärnor skrattar tillsammans Bröllopsfest mingel på Säby säteri brudpar och ballonger Bröllop bordsdekoration blommor i vas bröllopsfestbröllopsfestbröllopsfestfärgad rök bröllop bröllopsfotoKonfettiregn över första dansen på bröllopsfest bröllopsfest bröllopsfest

0 Read More

Bröllopsfotograf | Tyresö Slott

En färgsprakande bröllopsfotografering i Tyresö…

Det är verkligen sant att varje årstid är fantastiskt vacker. När hela världen exploderar i de varma mustiga färgerna så gör det ingenting att det snart är vinter. Särskilt inte när man som bröllopsfotograf får fotografera ett så vackert bröllopspar som Sofia och Alexander!

De ljuvliga blommorna är skapade av Anine på www.vackrabrollop.se

Bröllopsfotografering Tyresö Slott

Bröllopsfotografering Tyresö Slott Bröllopsfotografering Tyresö Slott Bröllopsfotografering Tyresö Slott Bröllopsfotografering Tyresö Slott Bröllopsfotografering Tyresö Slott Bröllopsfotografering Tyresö Slott Bröllopsfotografering Tyresö Slott Bröllopsfotografering Tyresö Slott Bröllopsfotografering Tyresö Slott

Bröllopsfotografering Tyresö Slott

Bröllopsfotografering Tyresö

0 Read More

Hur vill du ta ditt företagsporträtt?

Vad vill du att ditt porträtt ska visa?

Det är inte riktigt som att ta skolfoto men nästan, det känns fortfarande lite halvjobbigt att stå där framför kameran för man vill ju att det ska bli så bra! Allting ska falla på plats och man måste bestämma saker som vad ska man ha på sig? Vilken miljö känns bäst? Vilken typ av bild vill vi ha? Hur ska vi stå, sitta, hur mycket ska vi le?

När vi väl är på plats och fotograferar så kommer jag att hjälpa och guida er igenom fotograferingen så vi tillsammans får exakt den bilden som ni vill ha! Och just därför är det extra viktigt att vi har pratat igenom vad det är ni faktiskt vill ha för bilder!

Det ni kan förbereda är att fundera på vad ni vill att porträttet ska signalera. Ett studioporträtt med vit bakgrund är enkelt och snyggt, det är smidigt att ha en enkel standard som man kan upprepa när ny personal tillkommer. Vill man visa en lite mjukare sida är det fint med porträtt i miljö, utomhus eller inomhus. Det ger ett lite öppnare och mer levande intryck.

Innan fotograferingen kan man ställa sig några frågor;
Var ska bilden visas? I vilket sammanhang, trycksak, visitkort, websida, presentation?
Vem kommer att se den? Ålder och kön på betraktaren? Kollegor, kunder, företag eller privatpersoner?
Hur ska betraktaren reagera när hen tittar på porträttet? Ska man bli trygg, glad, “rädd”?
Hur vill du framstå? Stark, snäll, empatisk, saklig, bohemisk, arbetarklass, kompis, lärare, maktfull, snygg, kompetent, rolig, pålitlig, allvarlig, bestämd…?

Sen kan man gå in på detaljer som:
– Studio eller i miljö?
– Inne eller ute?
– Färg eller svartvitt?
– Dresscode, vilka kläder ska man ha på sig?
– Uttryck, lite glad – lagom glad – jätteglad?
– Kroppsspråk

Exempelvis om man vill ha ett porträtt till LinkedIn eller liknande bör man se trevlig, saklig och professionell ut, eftersom där knyter man oftast affärskontakter och man vill se pålitlig och rekorderlig ut. Här passar det utmärkt bra med en ren vit bakgrund eftersom det enda som syns i bilden är det viktiga, du! En variant på det är att man kan välja bakgrunder i olika nyanser och färger som passar in på din profil

Vill man ha ett porträtt till websidan handlar mycket om vad det är för verksamhet och hur man vill framstå. Gå igenom några av företagets värdeord och välj en stil med företaget som utgångspunkt. Man kan tänka på vilken miljö som skulle fungera bäst, vilka färger, omgivningar, vilka kläder ni har på er och hur allt kan knytas ihop i bilden och passa in rent estetiskt med resten av websidan. Så här funkar det också bra att tänka om man behöver porträtt till trycksaker.
Vill man framstå som lite mjukare trots att man har kostym på sig kan man välja mjuka färger i omgivningen, att kavajen inte är helt knäppt utan man har en hand i fickan eller sitter avslappnat med en kopp kaffe i handen. Man kanske inte ens tittar in i kameran utan man tar en bild som ser ut att vara tagen ur det dagliga arbetet, en mer dokumentär bild.
Har man en verksamhet som är fin att visa upp på bild kan man med fördel välja att ta porträtt i verksamheten och att ha det snyggt oskarp i bakgrunden.

Pressbilder däremot mår bra av en stor variation, flera miljöer, flera uttryck och färger beroende på kontexten bilden kommer att användas i. Bilder där man ler, är allvarlig, varierar kroppsspråket och tar bilder både nära och lite längre ifrån. Man kan till och med ta med flera ombyten kläder för att få ytterligare en variation för ett större användningsområde!

Ytterligare en typ av bild är att man lämnar mycket utrymme i bilden för att senare kunna lägga på text i olika sammanhang. Exempelvis som en header, annons, broschyr eller liknande.

Det finns lika många olika typer av porträtt som det finns människor som ska porträtteras, så oavsett vilket porträtt som är rätt för er är det viktigt att vi kommunicerar så vi verkligen förstår varandra, så jag kan göra mitt bästa för att förverkliga er vision och att bilden förmedlar det ni vill signalera!


Porträtt inomhus i miljö:

Man kan använda sitt eget kontor/verksamhetsmiljö och fotografera porträtt för då får man härliga levande bilder, där man får en större bild av vem personen på bilden är. Man associerar personen på bilden med miljön och undermedvetet kopplar ihop miljö, färger, stämning och intryck med den personen.

Porträtt i miljö kontor inomhus med blixt


Porträtt i miljö:
Man kan använda en befintlig miljö där man tittat på färger, stämning och känsla i bakgrunden för att porträtten ska framstå på ett visst sätt. I just detta fallet ville de ha något mjukare bilder på den internationella styrelsen istället för de klassiska bilderna med vit bakgrund.

porträtt inomhus on location med blixt


Svartvita porträtt utomhus:

Man måste naturligtvis inte alltid ha enbart bilder i färg, det kan vara superfint med svartvita bilder också! Det kan dessutom vara ett smart sätt att knyta ihop olika bilder som färgmässigt kanske inte skulle passa ihop annars!

porträtt utomhus on location i miljö med blixt


När bakgrunden får ta plats:

Vissa porträtt behöver visa vart man befinner sig tydligt, och då kan man låta bakgrunden få ta lite extra mycket plats och där man ganska uppenbart ser vilken stad eller plats man vistas på.

Porträtt i miljö utomhus med blixt

 

Porträtt som imagebilder/personligt varumärke:
Porträtt som är mer känsla och visar företagets idé och/eller produkter i en enhetlig färgskala. Kan också uttrycka något personligt om just den personen som porträtteras. Vill man stärka sitt personliga varumärke är denna typ av bild ett mycket bra alternativ eftersom de ofta går att passa in på olika sociala medier. Här kan man berätta så mycket, vem man är, vad man står för, vad man gillar/ogillar etc.

Fotograf Jenny Drakenlind porträtt Stockholm

 

Porträttserie:
Med olika utryck kan man signalera olika saker för olika behov. Funkar mycket bra till exempelvis en artikel där man vill ha flera bilder på en och samma person, självklart i flera olika andra sammanhang. Ett exempel är ett företag som har en ganska allvarlig bild på sin personal, men drog man med musen över bilden byttes den ut till en bild där de gapskrattar. Väldigt effektfullt och uppskattat.

Lets dance cecilia

 

Porträttserie:
Olika utryck, olika utsnitt dvs både nära, helkropp, liggande och stående bilder som fyller olika funktioner i olika sammanhang.

Fotograf Jenny Drakenlind porträtt Stockholm

 

Porträttserie:
Beroende på situation där bilden ska användas behöver man inte titta in i kameran och le, utan man kan förmedla en känsla av att vara avslappnad och man får en dokumentär känsla av att såhär kan vardagen se ut för den här personen.

Porträtt i miljö utomhus i naturligt ljus

Pressbilder:
Ofta behöver man olika färgskalor, stående, liggande, huvudporträtt, helkropp, olika miljöer och alla möjliga varianter av porträtt för att ha som pressbilder för alla olika situationer som kan uppstå. Och man måste inte le på alla bilder, här är det bara bra om det finns ett bra urval med olika sinnesstämningar.

Fotograf Jenny Drakenlind porträtt StockholmFotograf Jenny Drakenlind Företagsporträtt Stockholm

 

Tomt utrymme i bilden:
Har man redan i förväg en idé om vad man behöver för typ av bild planerar vi in sådana bilder vid fotograferingen. Man kan avsiktligen lämna ett tomt utrymme i bilden för att man senare ska kunna lägga på text. Det har många olika användningsområden och här är två exempel på hur man kan både lämna utrymme och skriva direkt på bakgrunden, och man kan också hålla i någonting som man sedan kan lägga text på. Liggande bilder med tom yta bredvid fungerar naturligtvis på samma sätt och är toppen att göra som header till en hemsida, ett helt uppslag i en trycksak och liknande.

Porträtt med utrymme för text i miljö

Porträtt med vit bakgrund i studio:
Fördelen med att ta porträtt mot en vit bakgrund är många. Dels är det enkelt att alltid fylla på med bilder vid nyanställningar, oavsett vart man befinner sig. Man behöver inte ta hänsyn till årstider och det ger ett rent och klassiskt intryck.
Porträtt vit bakgrund i studio

 

Halvkroppsporträtt med vit bakgrund i studio:
Samma fördelar som med porträtt mot vit bakgrund, men här kan man uttrycka sig lite mer personligt beroende på hur man står. Man kan ha händerna på olika sätt, ha olika saker i händerna och framför allt så kan man klippa ihop bilderna till en s.k. dynamisk gruppbild (se nedan).
Halvkroppsporträtt vit bakgrund i studio

 

Dynamisk gruppbild:
En av fördelarna med att fotografera porträtt mot vit bakgrund är att man kan skapa en s.k. dynamisk gruppbild. Man kan sätta ihop de olika individuella porträtten till en gruppbild där det ser ut som om alla står bredvid på samma bild. Då är det lätt att ta bort någon som slutar och lägga till någon ny som börjar!

Halvkroppsporträtt med vit bakgrund i studio med blixt

Fotograf Jenny Drakenlind porträtt Stockholm

 

Halvkroppsporträtt mot mörkgrå bakgrund:
Vill man ha klassiska porträtt men inte den vita bakgrunden kan man istället ha en svart/grå eller färgad bakgrund.

Fotograf Jenny Drakenlind porträtt Stockholm

0 Read More
Kontakta mig