fbpx

FAQ

Vi ska gifta oss, vad gör vi nu?

Härligt, grattis! Och eftersom ni läser det här så förutsätter jag att ni funderar på att ha en fotograf med er som dokumenterar er dag! Det är toppenbra, för det ska man absolut ha! Så mycket pengar, tid och energi som ni investerar i den här dagen så ska ni ju ha fina bilder på allt också!

Vi är många fotografer och vi har lika många olika stilar. Till att börja med föreslår jag att ni kollar runt och när ni hittat en fotograf vars bilder ni gillar och som har en stil ni själva vill ha på era bilder, boka ett möte!
Vid bokningsmötet tar vi upp alla frågor, går igenom era önskemål och kommer fram till vilket paket som passar er bäst. Vi skriver också ett avtal, det är viktigt både för er och för mig. Sedan betalar ni 25% av ert valda paket som en bokningsavgift, när den är betald är jag bokad till er dag.
Om ni valt ett paket med provfotografering så bokar vi in en tid för den och jag finns alltid tillgänglig via mail eller telefon för alla frågor som dyker upp längs vägen. Med min erfarenhet kan jag hjälpa er att hitta den bästa lösningen på nästan vad som helst! (nästan)

Hur går det till på en bröllopsdag?

Generellt brukar jag komma till er någon gång under förberedelserna. Jag vill gärna fånga hur ni förvandlas från förlovade till ett brudpar, och det är en magisk förvandling som är svår att förklara, men det är vackert, jag lovar!
Så på morgonen och förmiddagen är det förberedelser, sedan lunch, efter det är det dags för “first look”. Om ni gör er i ordning på olika platser är det här första gången ni ser varandra helt färdiga, och det är fint att få se varandra, att möta varandra och bara ta in varandra innan man träffar hela släkten vid vigseln! Och det här är också ett bra tillfälle att ha era vänner med er och skåla i lite skumpa och bara koppla av tillsammans före vigseln! Har man inte många brudtärnor eller marskalkar kan man ändå be sina närmaste vänner vara där. Det handlar om vilka ni vill ha med er och alla behöver inte stå bredvid er i kyrkan sen utan det här handlar bara om er och kärlek och vänskap…

Sen är det dags för vigseln, det som ni har väntat på och längtat efter, ÄNTLIGEN är det dags!
Nervöst, pirrigt, tårdrypande, fantastiskt, läskigt och alldeles, alldeles underbart!

Och när ni sagt JA till varandra blir det kramkalas och folk kastar ris, blomblad eller blåser bubblor! Efter vigseln åker vi iväg en stund och fotograferar er, under tiden åker gästerna till festlokalen och minglar, leker lekar, äter och dricker! Tips: se till att era gäster har massor att äta och dricka, hungriga uttråkade gäster är inga bra gäster!
Men vi åker iväg och fotograferar, och jag vill självklart ha gott om tid, gärna minst en timme fotograferingstid, eftersom det är nu vi skapar de där episka bilderna så även om jag har förslag och idéer på miljö så är det toppenbra om ni har sett ut en eller ett par platser i förväg där ni vill ta de där fantastiska bröllopsporträtten som ni ska tapetsera väggarna med hemma efter bröllopet! Eller ja, kanske inte tapetsera, men era bilder kommer ju såklart ha karaktär av miljön där vi fotograferar, så ett tips är att fundera lite extra på den detaljen!

Efter det åker vi tillbaka till festlokalen (glöm inte att räkna med tiden det tar att åka mellan olika platser i schemat), och där möter ni alla era gäster och minglet brukar inledas med brudskålen.
Här vill jag bara slå ett slag för att redan nu äta tårtan! Skjut på middagen en halvtimme och ät tårtan under minglet och det finns flera anledningar till varför; troligen kommer ni servera en dessert på middagen, då blir det lite kaka på kaka med tårta efteråt, gästerna är lite småsugna vid brudskålen och då blir den fina och goda tårtan en aptitretare. Sist men inte minst, den viktigaste anledningen till att ni ska servera tårtan redan vid brudskålen är att det blir såååå mycket finare bilder på den vackra bröllopstårtan i dagsljus!!! Jag vet, det är ovanligt men fundera på det!

På själva minglet är ni festens medelpunkter så tiden kommer bara att flyga iväg! Under tiden ni minglar kommer jag både fotografera lite mingel men också smita in till middagen för att fotografera alla detaljer kring dukningen, det är sånt som är så roligt att ha efteråt!

Precis innan det är dags att bjuda in till middag så är det superfint att ta gruppbilderna. Man kan tycka att det är trist och stelt att ta gruppbilder, och det är det, men samtidigt så är det sånt som man verkligen uppskattar efteråt! Så jag rekommenderar att fundera igenom vilka olika konstellationer ni vill ha, skriv gärna ner alla namn på en lapp och delegera till en driftig tärna/markskalk/toastmaster. Jag vet ju inte vem som är vem så jag vet inte om någon saknas vid en gruppbild, så det är bra om det finns en fusklapp på vilka ni vill ha med. Som allra sista bilden kan man ta en gruppbild på alla gästerna.

Äntligen är det dags för middag. Gästerna går in först och när de hittat sina platser gör brudparet en storslagen entré! Ja, hur ni vill komma in är såklart helt upp till er, men gör gärna en kul grej av det! Toastmastern håller koll på alla tal, spex och annat som händer under kvällen och jag fotograferar alla som håller tal och spexar och allt annat! Så ni ska bara koppla av och njuta av varenda minut! Efter middagen är det antingen dags för tårtan om ni inte ätit den tidigare och sedan dans! Jag fotograferar festen, dansen, galna upptåg och när jag känner att jag har fått alla mina bilder så tackar jag för mig. De där sista bilderna på nakenbadet framåt gryningen passar ändå inte in i bröllopsalbumet! 🙂

Hur många bilder får vi?

Det beror lite på vilket paket ni väljer och hur dagen ser ut. Jag väljer ut de bästa bilderna och tar egentligen bara bort bilder som inte blir bra ifall någon blundar, råkar göra en konstig min eller liknande. På en heldag brukar jag leverera runt 1000 bilder ungefär, och jag tar hellre några bilder för mycket än för lite! Det är en dag full av känslor som ni delar med er familj och vänner, och jag fångar alla detaljer, blickar, tårar, skratt, glädje och tokigheter som händer. Och viktigast av allt, all kärlek!

Retuscherar du bilderna?

Ja och nej är det enkla svaret. Jag tar inte bort sådant som hör till er personlighet, fräknar är bland det finaste jag vet! Men om man har fått en rackarns finne alldeles för synligt just den här dagen så tar jag bort den på porträtten. För acne hör inte till ens person eller personlighet!
I övrigt redigerar jag bilderna så att de visar den stämningen som jag upplevde den dagen och min stil är ljus, färgglad, pastellig och jag vill göra alla bilder till de finaste bilderna någonsin!

När får vi bilderna?

Eftersom jag vill att ni ska få ett fantastiskt minne för livet, jobbar jag noga med alla bilder jag valt ut och beroende på vilken tid på säsongen det är så kan det ta ca 8-12 veckor. Sensommar och tidig höst tar det lite mer tid eftersom det är då de flesta väljer att gifta sig här i Sverige.

Hur får vi bilderna?

Alla bilder levereras både online via wetransfer eller dropbox och ni får också ett fint usb-minne med alla era bilder.

Hur stora är bilderna?

De är i originalstorlek och ska fungera bra till att göra förstoringar upp till A3. Vill ni ha någon enstaka bild ännu större så säg till så hjälper jag er.

Vad gör vi med bilderna sen?

I mina större paket ingår album och det är verkligen något jag vill rekommendera att investera i. Tyvärr så blir många bilder bara liggandes på datorn efter att man skickat ut tackkorten. Så har ni inte valt ett paket med album så föreslår jag att ni köper till ett album och några fina förstoringar efter bröllopet. Både till er själva men det är också väldigt uppskattat av föräldrar att få en kopia på ert bröllopsalbum!

Så, album alltså!

Till att börja med så designar jag ett förslag på hur ert album kan se ut. Hur många bilder som får plats i det är inte så viktigt, det viktiga är att de berättar er historia, att de visar känslan hur det faktiskt var på er bröllopsdag! Självklart får ni ge förslag och byta eller lägga till någon favoritbild, allt för att det ska bli just det där fantastiska albumet som berättar er historia allra, allra bäst!

Jag jobbar enbart med de bästa leverantörerna av album, de ska ju hålla i många år och bläddras i av kommande generationer! Och jag har flera olika varianter att välja mellan. Vill ni ha foto på omslaget, läder eller linne? Sidorna inne i albumet kan vara på fotopapper eller fine art papper, det är sådant där härligt lite tjockare papper med akvarellpapperskänsla! Jag har som sagt många olika varianter att välja mellan och jag visar och berättar gärna över en kopp kaffe!

Kontakta mig