fbpx

Matfoto | Syrensocker

 In Mat

Jag är galet förtjust i alla toner av rosa, och för många år sedan såg jag ett reportage i en trädgårdstidning om olika syrenträd. Den trädgården var så vacker, de hade bland annat en syrenhäck med olika sorters ädelsyren som skiftade i vita, rosa och lila toner. Och en SÅDAN ville jag också ha…

Sex år senare så har mina syrener börjat blomma ordentligt. Det var ingen som berättade för mig att olika syrener inte trivs med varandra, eller att ädelsyrener tar ganska lång tid på sig att växa eller ens att man måste vattna dem precis som man gör med sina andra blommor… Alltså, när vi flyttade till hus för åtta år sedan så googlade jag på alla slags blommor och fick upp en jättefin blomma som hette “perenn”, fast det var så konstigt och irriterande när jag googlade “perenner” och fick upp så många olika sorters blommor… 😀  Nu vet jag vad en perenn är och jag vet också lite mer om syrener. Så min färgskiftande syrenhäck har inte riktigt vuxit upp ännu, men det växer lite mer för varje år och de doftar himmelskt! En stol, en kaffe och en bra bok eller tidning i skuggan av syrenhäcken är en perfekt start på sommarmorgnarna!

Matblogg Fotograf Jenny Drakenlind

Ett sätt att behålla syrendoften efter försommaren är att göra syrensocker. Perfekt att använda till sommarens alla härliga bakverk, och dekorera gärna med syrener eller andra ätbara blommor. Exempel på ätbara blommor förutom syrenblomman är violer, rosor, ringblomma och alla blommor som ger frukt eller bär, till exempel äppelblommor, körsbär, hallon, jordgubbar, krusbär, plommon etc!

För att göra syrensocker behöver du bara en bra burk som du kan försluta, socker och så syrenens blommor.

Plocka syrenblommor och knipsa av blommorna en och en så inte det gröna följer med, ca 5-10 dl blommor. Vilken sort spelar ingen roll men jag blandar gärna för att det blir så vackert att titta på också! Några av mina favoritsorter är Beauty of Moscow, Charles Joly, Maiden blush, Andenken an Ludwig Späth och så den fina syrenen där varje lila blomma har en liten vit kant, den heter Sensation.

Varva socker med syrenblommorna tills burken är nästan full. Blir burken för full går det inte att skaka runt socker och blommor ordentligt så fyll inte riktigt ända upp.
Skaka burken så socker och blommor blandar sig och var noga med att ta av locket – stänger du locket stänger du inne fukten och det kan då börja ruttna istället, och det luktar INTE gott! (Ja, jag pratar av egen erfarenhet… Vissa misstag gör man bara en gång!)

Skaka burken så ofta du kommer ihåg och efter ungefär ett dygn har sockret tagit doft och smak av syrenblommorna och då silar du bort blommorna. Låt gärna sockret torka ordentligt innan du försluter burken med ditt söta syrensocker!

Matblogg Fotograf Jenny Drakenlind Matblogg Fotograf Jenny Drakenlind Matblogg Fotograf Jenny Drakenlind Matblogg Fotograf Jenny Drakenlind Matblogg Fotograf Jenny Drakenlind Matblogg Fotograf Jenny Drakenlind

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakta mig